Hovedforløb / SOSU-hjælper
På hovedforløbet lærer du meget mere om din rolle som SOSU-hjælper, mødet med borgeren, personlig pleje og omsorg, sundhedsfremme og meget mere. Du er på skolen ca. 1/3 af den samlede varighed, den øvrige tid er du i praktik forskellige steder i din ansættelseskommune.

Fakta
Varighed: 1 år og 2 måneder.
Adgangskrav: Du skal have bestået Grundforløb 2 og have en uddannelsesaftale, før du kan starte på hovedforløbet. Du skal derfor søge en elevplads hos en kommune.
Ofte stillede spørgsmål
Du veksler mellem skole- og praktikophold, så du løbende får mulighed for at afprøve teori i praksis og få nye færdigheder. Når du er i praktik, får du tilknyttet en praktikvejleder, der hjælper dig med at nå dine praktikmål.
På SOSU H foregår læringsaktiviteterne i læringsrum med plads til forskellige måder at lære på. Dit uddannelsesforløb er delt op i forskellige temaer, der kobler arbejdet med viden, færdigheder og kompetencer sammen.
Temaer
- Borgeren i centrum
- Den fagorienterede Social- og sundhedshjælper
- Den kompetente fagperson
Uddannelsesspecifikke fag
- Social- og sundhedshjælperens rolle
- Mødet med borgeren
- Personlig hjælp, omsorg og pleje
- Sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering
- Valgfag
Hvis du er nysgerrig, kan du læse mere om, hvad du lærer og hvordan uddannelsen er tilrettelagt i den lokale undervisningsplan.
Du kan søge om SU på Grundforløb 1 og Grundforløb 2.
Du finder link til SU her
På hovedforløbet får du elevløn.
Det er FOA, der forhandler overenskomster for SOSU- og PAU-elever. Du kan derfor læse mere om løn og vilkår på deres hjemmeside foa.dk – og hos din arbejdsgiver.
Hvis du er over 25 år, har du mulighed for at søge voksenelevløn. Den er ca. det dobbelte af en normal elevløn. Det er din arbejdsgiver, der afgør om du kan få voksenelevløn.
Hvis du har spørgsmål til din SU, som ikke besvares på SU.dk – så kontakt os på su@sosuh.dk
Er du over 25 år og vil du være SOSU-assistent?
Kommunerne er forpligtet til at ansætte voksne elever på uddannelsen til SOSU-assistent, allerede når de starter på grundforløb 2.
Det betyder, at hvis du er 25 år eller derover, er du sikret ansættelse og løn på grundforløbet. Du skal naturligvis opfylde de almindelige adgangskrav og være optaget på skolen.
Dette gælder almindelig elevløn. Hvis du er over 25 år, kan du søge om voksenelevløn hos din arbejdsgiver. Det er dem, der beslutter om du kan få det. Voksenelevløn er cirka det dobbelte af almindelig elevløn.
Få hjælp og svar her
