SOSU-hjælper
Har du mod på mennesker? Som social- og sundhedshjælper bistår du borgeren med omsorg, pleje og praktisk hjælp. Der er fokus på at støtte og motivere borgeren til at hjælpe sig selv mest muligt og skabe struktur i hverdagen. Social- og sundhedshjælperen er den røde tråd i borgerens liv.














Grundforløb 1
Du starter her, hvis du kommer direkte fra folkeskolen. Du får vigtig viden om erhvervsuddannelserne og mulighed for at afklare dit valg af uddannelse.
Læs mereGrundforløb 2
Der er fokus på omsorg, pleje og praktisk hjælp. Du får styrket dine personlige og faglige kompetencer, så du er klar til at søge om optagelse på hovedforløbet.
Læs mereHovedforløb
Du veksler mellem skole- og praktikophold, så du kan afprøve den teori, du lærer på skolen ude i praksis og løbende får nye færdigheder. Du får løn under denne del af uddannelsen.
Læs mereFakta
Varighed: Maksimalt 1 år og 7 mdr., inkl. grundforløb 2.
Grundforløb 1 varer 5 mdr. og er for dig, der kommer direkte fra folkeskolen.
Hvad laver en SOSU-hjælper?
Som SOSU-hjælper bruger du din professionalisme og faglighed til at støtte borgere i en sund og aktiv livsstil. Det gør du for at modvirke sygdom og ensomhed – og for at skabe mest mulig kvalitet i deres liv. Det gælder uanset om du arbejder med ældre, syge eller handicappede. Formålet er, at du kan yde professionel omsorg, pleje og praktisk hjælp i et rehabiliterende perspektiv indenfor det primærkommunale område.
Du arbejder typisk på plejecentre, i hjemmeplejen, på dag- og aktivitetscentre, men kan fx også arbejde på bosteder. Uanset hvor du arbejder, får du en arbejdsdag, hvor du har stor betydning for andre menneskers liv.
Videreuddannelse
Som SOSU-hjælper får du typisk nye kompetencer via AMU (arbejdsmarkedsuddannelser). Her kan du få målrettet viden om fx samarbejdet med mennesker med demens, psykisk sygdom og palliativ pleje eller ny viden om medicin.
Du har mulighed for at søge ind på uddannelsen til SOSU-assistent, hvor du vil få merit for din hjælperuddannelse (minimum 6 måneder) og for eventuelt andre relevante kompetencer.
Ofte stillede spørgsmål
Grundforløb 1 og Grundforløb 2 søger du via optagelse.dk
Du søger om optagelse på hovedforløbet i den kommune, hvor du gerne vil være elev.
Få et overblik over datoer for uddannelsesstart og ansøgningsfrister her
Du kan søge om SU på Grundforløb 1 og Grundforløb 2.
Du finder link til SU her
På hovedforløbet får du elevløn.
Det er FOA, der forhandler overenskomster for SOSU- og PAU-elever. Du kan derfor læse mere om løn og vilkår på deres hjemmeside foa.dk – og hos din arbejdsgiver.
Hvis du er over 25 år, har du mulighed for at søge voksenelevløn. Den er ca. det dobbelte af en normal elevløn. Det er din arbejdsgiver, der afgør om du kan få voksenelevløn.
Alle får en personlig uddannelsesplan, inden de starter på grundforløb 2 eller hovedforløb. Den tager højde for dine erfaringer med job og uddannelse. Det betyder, at du fx kan få merit/godskrivning for relevant joberfaring eller tidligere uddannelse.
Eksempelvis får du 6 måneders godskrivning, hvis du er uddannet SOSU-hjælper og søger ind på uddannelsen til SOSU-assistent.
Er du over 25 år?
– på baggrund af din erhvervserfaring kan vi tilbyde realkompetencevurdering (RKV) i forhold til din ansøgning til grundforløb 2. Læs mere i det Ofte stillede spørgsmål; Kan jeg få merit? / For dig, der er over 25 år.
Arbejdsgivererklæring
En arbejdsgivererklæring bruges overfor skolen eller arbejdsgiver til at dokumentere tidligere relevant beskæftigelse. Det kan bruges til merit/godskrivning af skole eller praktikperioder. Tal med en vejleder inden du udfylder og indsender en arbejdsgivererklæring.
Alle får en personlig uddannelsesplan, inden de starter. Den tager højde for dine erfaringer med job og uddannelse. Det betyder, at du fx kan få merit/godskrivning for relevant joberfaring eller tidligere uddannelse.
Hvis du er over 25 år, kan vi på baggrund af din erhvervserfaring tilbyde realkompetencevurdering (RKV) i forhold til din ansøgning til grundforløb 2.
Hvad er en realkompetencevurdering? (RKV)
En realkompetencevurdering (RKV) er en vurdering af dine samlede kompetencer. Det vil sige den viden og de færdigheder, som du har erhvervet gennem uddannelse, praksiserfaring, kurser, foreningsliv mv. En realkompetencevurdering kan give anledning til godskrivning/merit for grundfag og andre dele af skoleundervisningen samt dele af praktikken.
Sådan gør du:
- Du søger ind på den uddannelse, du ønsker, på optagelse.dk.
Her skal du vedhæfte dokumentation for dine kompetencer. - Vi indkalder dig til samtale og en formel RKV ud fra din dokumenterede viden og arbejdserfaring.
- Hvis det viser sig, at der er behov for yderligere vurdering, bliver du indkaldt til en hel dags realkompetencevurderingsforløb snarest muligt derefter.
Vi glæder os til at møde dig!
Arbejdsgivererklæring
En arbejdsgivererklæring bruges overfor skolen eller arbejdsgiver til at dokumentere tidligere relevant beskæftigelse. Det kan bruges til merit/godskrivning af skole eller praktikperioder. Tal med en vejleder, inden du udfylder og indsender en arbejdsgivererklæring.
Få hjælp og svar her
